Projecten

Historisch Perenlaantje te Hendrik-Ido-Ambacht
Een ruim 90 jaar oude in verval geraakte loofgang ofwel berceau met perenbomen zou in het kader van gebiedsontwikkeling worden hersteld. Wouter den Boer Natuurlijk is sinds 2004 vanaf de eerste planvorming betrokken bij de restauratie en het beheer van dit unieke leifruit object. Wouter den Boer Natuurlijk voert het snoeiwerk uit en houdt met maandelijkse controles de ontwikkelingen in de gaten.

Artikel over fruitbomen snoeien in het Perenlaantje 

https://www.h-i-ambacht.nl/ik-woon/nieuws/nieuwsarchief/february-2017/gemeentenieuws-8-februari-2017

Aanleg hoogstamboomgaard op landgoed Schoonenburgh te Nieuw-Lekkerland
Direct ten zuiden van de woonkern van Nieuw-Lekkerland bevindt zich een nieuw polderlandgoed in ontwikkeling, landgoed Schoonenburgh. Hier heeft Wouter den Boer Natuurlijk in 2011/2012 een 1,2 ha grote hoogstam boomgaard aangelegd. De fruitweide telt ca 140 hoogstamfruitbomen van oude rassen bedoeld voor de productie van onbespoten hoogstamfruit.

Inrichting leifruitmuur Hofje van Aerden te Leerdam
Langs de Linge bij Leerdam ligt het Hofje van Aerden. Wouter den Boer Natuurlijk maakte in 2009 plannen om van een oude vervallen moestuinmuur een fruitmuur te maken. Na de restauratie en plaatsing van stevige draden is  de muur door Wouter den Boer Natuurlijk beplant met leifruit. Hiervoor zijn diverse oude perenrassen op speciale onderstammen gebruikt. Het betekent een waardevolle uitbreiding voor de van oudsher bij het hofje behorende nutstuin. Wouter den Boer snoeit jaarlijks het leifruit op het Hofje van Aerden.

Inrichting fruitmuur Clingendael in Den Haag
In 2014 is de oude moestuinmuur op Landgoed Clingendael in Den Haag gerestaureerd. Het betreft een zogenaamde slingermuur uit omstreeks 1730 (Fruitmuren in Nederland, 1997). Wouter den Boer maakte een ontwerp voor een houten lattenwerk en een invulling met leifruit. Na aanplant in 2015 is Wouter den Boer bezig het leifruit tegen het houtwerk op te kweken.

Inrichting Snoeptuin Söderblomplaats te Rotterdam Ommoord
Naar aanleiding van een Wijkidee van een VvE ontstond het plan om een gemeenteplantsoen om te vormen tot een fruittuin. Het ontwerp en de aanplant zijn in handen van Wouter den Boer Natuurlijk. De tuin bevat straks enkele perenbomen en tientallen bessenstruiken in een bed van bloeiende bodembedekkers. Omstreeks half december kunnen omwonenden zelf meehelpen bij de aanplant. Ook bij het onderhoud worden enthousiaste bewoners betrokken.

 

Reacties zijn gesloten.